top of page

Çocuklarda iki dilli eğitim veya İngilizce eğitiminin beynin gelişimine etkisi nedir?

Güncelleme tarihi: 6 Tem 2023


Çocuklarda iki dilliliğin beynin işleyişini etkileyebileceğine dair artan kanıtlar vardır. Bu doğrultuda dizayn edilmiş Qkids İnteraktif İngilizce Öğrenme Programı bu referansları baz alarak tasarlanmıştır. Daha yaşlı, yaşam boyu iki dilli kişiler , artan bilişsel kontrol gerektiren görevlerde daha iyi bilişsel beceriler göstermiştir .


Bu bilişsel etkiler, ikinci bir dil konuşan ancak sık kullanmayanlara kıyasla, günlük yaşamlarında iki dil konuşan iki dilli insanlarda en belirgindir. Yeni araştırmamız artık iki dilde kendilerini iki dilde içine alan insanlarda gözlenen beyinde yapısal gelişmelere dikkat çekmiştir. İki dillilik, hem ana beyin dokusu türleri hem de gri madde ve beyaz madde dahil olmak üzere beynin yapısını etkiler. Beynimizdeki nöronların iki farklı anatomik özelliği vardır: tüm bilgi, düşünme ve planlama işlemlerinin gerçekleştiği hücre gövdeleri ve beyin alanlarını birbirine bağlayan ve aralarında bilgi aktaran ana yollar olan aksonları.

Hücre gövdeleri beynin yüzeyi – gri madde – etrafında organize edilir ve tüm aksonlar bunun altında birleşir ve beyaz maddeye bağlanır.



Buna beyaz madde diyoruz çünkü aksonlar daha iyi nöral iletişim sağlayan miyelin yağlı bir tabakaya sarılır – bilginin beynin etrafına aktarılması. Miyelin, aktarım sırasında aksondan “sızmasını” önleyen bir “yalıtım” işlevi görür.


Dil öğrenimi beyni yeniden yapılandırır mı?

Beyaz maddenin daha verimli hale gelmesinin bir yolu, “yalıtımını”, miyelini arttırmak, bilginin daha hızlı ve daha az kayıpla aktarılmasını sağlamaktır. Daha eski yaşam boyu iki dilli , genç erken iki dilli ve yetişkin erken iki dilli , tek dilli olanlara kıyasla “miyelin” olarak bilinen – miyelinin daha fazla bütünlüğünü veya kalınlığını sergilediği gösterilmiştir. Bazı araştırmacılar, yaşam boyu iki dillilik deneyiminin, beyaz maddenin miyelinasyonunu (veya bütünlüğünü) yaşlılıkta doğal bozulmadan koruduğunu bile öne sürmüşlerdir . Bu önerilere dayanarak, araştırmamız aynı madde ve eğitimdeki tek dilli olanlara kıyasla geç iki dilli kişilerde beyaz maddeye benzer etkilerin görülüp görülmeyeceğini araştırmak istemiştir. “Geç iki dilli olanlar” ı 10 yaş civarında ikinci dillerini öğrenen insanlar olarak tanımladık. Geç iki dilli diller üzerine yapılan mevcut araştırmalar, ikinci dil eğitimi sırasında beyaz madde yapısında da değişiklikler olduğunu göstermişlerdir, ancak ikinci dil aktif olarak kullanılmaz .

Beyaz maddeye ne olur?

Araştırmalar , geç daldırılmış iki dilli kişilerin gri madde yapısında değişiklikler ve anadili İngilizce olanlara benzer ikinci dillerinin işlenmesini gösterdiğini ileri sürdü . Bu nedenle, dilin daldırılmasının etkisinin iki dilli kişilerimiz için beyaz maddeye benzer olacağını tahmin ettik. Bu tam olarak bulduğumuz şeydir: benzer yaştaki tek dilli yetişkinlerle karşılaştırıldığında, iki dilli kişilerimiz beynin dil işlemeyle ilgili bazı bölgelerinde daha fazla beyaz madde bütünlüğü gösterdi. Bu, erken ve yaşlı iki dilli kişiler için beyin üzerindeki etkilere yakından karşılık geldi.


Daldırma metodu nedir ?

Bulgularımız ayrıca iki dilliliğin beyni “yeniden şekillendirdiği” fikrini desteklemekte, aynı zamanda iki dilli daldırma işleminin önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Başka bir deyişle, daha yaşlı iki dilli dillerde bildirilen beyin yapısının daha iyi korunmasının, erken dil edinimi veya yaşam boyu iki dillilikten ziyade iki dili sürekli olarak kullanmanın bir etkisi olması mümkündür. Sonuç olarak, iki dilliliğin beyindeki beyaz maddenin yapısı üzerindeki herhangi bir etkisi, insanların bir dil öğrendikleri kritik dönemlerden bağımsız gibi görünmemektedir. Çocuk dil eğitimi ne kadar erken olursa beyin bölgeleri arasında artan bağlılık ile iki dilli kişilerde bildirilen bilişsel faydalar arasında bir bağlantı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Comments


bottom of page